ششمین جلسه کارگروه مشترک بررسی برنامه های پیشگیری با حضور اعضا و نمایندگان شورای پژوهشی، مرکز ملی فضای مجازی، خروجی و اتاق بازرگانی برگزار شد. در این جلسه بسیاری از نمایندگان انتقادات خود را نسبت به طرح دفاعی مطرح کردند و از مقایسه با سایر کشورها و امکان اجرای آن پرسیدند و به این موضوع پرداختند و باید مراقب بود که این طرح از رکود و رکود اقتصادی مطمئن شود.
تقی پور در ابتدای این جلسه ضمن درخواست از اعضا برای عضویت در کارگروه منتخب، گفت: در جلسه آینده نمایندگان دولت، مرکز ملی فضای مجازی و مشاغل خصوصی استماع و برنامه های سه شنبه کلیات را خواهند شنید. بر خلاف حقوق کاربران فضای مجازی رای داده می شود.
پس از پایان جلسه، نماینده مرکز پژوهش های مجلس به تشریح مطالعات تطبیقی و متن طرح حفاظت پرداخت.
علی محسنیان با مراجعه به قوانین آمریکا، چین، کانادا و اتحادیه اروپا در حوزه فضای مجازی و بررسی اقدامات در این زمینه، به لحاظ آماری بر اساس سیاست GDPR یا داده های حفاظت کلی اتحادیه اروپا تعریف شد. این آمار شامل ایجاد بیش از 500000 دفتر حفاظت از داده ها در سازمان ها، صدور بیش از 200000 گزارش، ثبت بیش از 94000 شکایت و شکایت و جمع آوری 56 میلیون یورو برای تخلفات قانونی است.
بخشهای دیگر سخنان او به ناظران فضای مجازی و امور خارجی در ترکیه بود:
سیاست رسانههای اجتماعی ترکیه، پلتفرمهایی با بیش از یک میلیون کاربر ترک را ملزم به ایجاد نمایندگی در ترکیه میکند. اگر یک ماه از اجرای این قانون بگذرد و اگر نماینده راهاندازی نشود، پلتفرم آسیبدیده 10 میلیون لیره جریمه میشود. سپس در دوره بعدی در صورت عدم بازگشایی نماینده، جریمه به 30 میلیون لیر افزایش می یابد، ضمناً هیچ کاربر ترکیه ای حق ارسال تبلیغات تجاری در این شبکه ها و پرداخت در سامانه این بستر را ندارد. محدود خواهد شد. درباره ما چند ماه بعد دولت حق دارد 50 درصد پهنای باند را مسدود کند و در نهایت در سه ماه گذشته 90 درصد پهنای باند محدود می شود.
بخشی از این سخنرانی مورد اعتراض برخی نمایندگان قرار گرفت. نوروزی با بیان اینکه گزارش مرکز پژوهشهای مجلس باید منصفانه و غیرسیاسی باشد، گفت: امروز موضوع انتخاب نماینده در ترکیه حل نشده و تنها یک شخص حقیقی به عنوان نماینده انتخاب شده است.
ویس کرمی همچنین گفت: موضوع آسیب دیدگی انسداد سکو مشخص شود.
وی افزود: سوالی که باید به آن پاسخ داده شود این است که اگر امکانات خارجی را محدود کنیم بیشتر ضرر خواهیم کرد یا آنها؟ آیا میتواند بهترینها را در طبیعت ارائه دهد یا ما قادر به توسعه فناوری مبتنی بر پلتفرم هستیم؟» سرنوشت سیستمهای عامل این پلتفرمها نیز باید مشخص شود.
تقی پور که ریاست هیئت مدیره را نیز برعهده دارد، در پاسخ به این سوالات گفت: محدودیت های پلت فرم ها نیاز به تجهیزات خاصی ندارد و می توان پهنای باند آنها را کاهش داد.

محسنیان همچنین در پاسخ به پرسشها گفت: در ابتدای این کار ما به دنبال حصر نبودیم، بلکه گفتوگوی ما استفاده از قدرت است، ما از طراحی در دنیا استفاده میکنیم و درخواست انسداد نداریم. یک سوال پلتفرم اصلی است که نیاز به حمایت دارد. گاه بحث عدم امکان بهره برداری از حاکمیت کشور بر بستری است که نیازمند پالایش محدود و دقیق است.»
باقری نیز از منتقدان این موضوع بود و گفت: بحث اصلی درباره اینستاگرام بوده است. اگر این گروه از راه اندازی نمایندگی در ایران و پرداخت جریمه خودداری کند، آیا نمونه های مشابهی از اینستاگرام در کشور وجود دارد که این رابطه را تغییر دهد؟
رشیدی در ادامه این نشست با بیان اینکه نظارت خوبی بر تریبون ها در کشور وجود دارد، گفت:
“اول باید بدانیم در فضای مجازی به دنبال چه چیزی هستیم. من فکر میکنم راه را اشتباه میرویم. آیا به دنبال ایجاد زیرساخت هستیم یا مردم را به این فرآیند برسانیم که اکنون پیامهایی مانند IGAP بیشتر شبیه تلگرام است، اما چرا مردم چنین هستند. در شش سال گذشته هنوز از فیلتر تلگرام استفاده میکنید. سوال کلیدی این است که چرا مشتریان ما بر اساس شرایطی که ما به آنها ارائه میکنیم کار نمیکنند؟

کلاهی به نمایندگی از بخش خصوصی و اتاق بازرگانی در این نشست به بیان رکود اقتصادی پرداخت و گفت:
“بازاریابی در فضای مجازی، مانند فضای واقعی، برای یافتن و یافتن مشتریان نیاز به زمان و هزینه دارد. بنابراین از دست دادن کسب و کار در این زمینه فقط به پهنای باند نیست، بلکه مهاجرت آنها از یک پلتفرم به پلتفرم دیگر ویرانگر است.” یک فروشگاه باید از شهری به شهر دیگر نقل مکان کند.”
رئیس شورای تعاون در پایان با بیان اینکه اعطای وام 5 میلیارد تومانی به پیام رسان ها برای رفع نیاز 40 میلیون کاربر غیرانتفاعی ایرانی، نیاز به حمایت بیشتر برای تحقق این امر دارد. کشور را ترک نکنید
جلسه بعدی کمیته مشترک پیشگیری از امنیت روز دوشنبه هفته آینده از ساعت 7 تا 9 صبح برگزار میشود و نمایندگان مرکز پژوهشهای مجلس، دولت، مرکز ملی فضای مجازی و کسبوکارهای خصوصی به بیان دیدگاههای خود در خصوص حفاظت خواهند پرداخت.