جماران: مربی کوهنوردی با بیان اینکه در مواقع اضطراری کوهستان باید امداد و نجات وجود داشته باشد، معتقد است: اقدامات کوچکی برای نجات مفقودان اخیرا در منطقه کوهستانی شمال استان تهران انجام شده است.
حسین شهلایی کارشناس و مدرس منظر در تشریح حوادث اخیر و کشته شدن 12 عابر پیاده گفت: 20 سال از مربی شدن من می گذرد که توسط فدراسیون کوهنوردی تدریس می شود و این بار همیشه می گوییم خیران نقش خود را ایفا می کنند. ما در این زمان پس از حادثه در منطقه بودیم و متأسفانه نتوانستیم بازماندگان را جابجا کنیم، اما اجساد گم شدند، فکر کنید حمل جسد کار سختی است؛ نه اینکه سخت نباشد، اما زمانی که سازمان برای نجات خواستار شد، امید این است که مردم سالم و سلامت باشند، پس از تصادف به دنبال جسد نباشید.
وی افزود: متاسفانه هلال احمر نه تنها روز اول بلکه فردای آن روز در مورد بهمن اهر که دکتر فاطمی جان خود را از دست داد هیچ اعترافی نکرد. من خودم شنبه رفتم، ماشین هلال احمر با راننده بود و یکی بالای سرش. وقتی از کوهنوردان پرسیدم گفتند آن شخص به محلی که ماشین در جاده بود رسید. در حوادث روز جمعه حتی در کلکچال که هشت نفر جان باختند. بهمن اهر و دارآباد، هلال احمر در هیچ کدام کار خود را به خوبی انجام نداد، البته منظورم داوطلبان نیست، بلکه خود سازمان است.
شهلایی با انتقاد از اینکه عملیات امداد و نجات موفقیت آمیز نبود، گفت: اوقات گرمی داریم، به عنوان مثال زمانی که خانه ای در آتش می سوزد، برای کاهش صدمات باید در یک لحظه بمب آتش بازی وجود داشته باشد. حالا فکر می کنیم یک نفر در کوه گم شده است و می دانیم کجاست. نکته این است که هیچ کوهنوردی از مسیر خارج نشد و گم نشد، اما هیچکدام به آن افراد نرسیدند.
موضوع دیگر اتفاقی است که روز جمعه در ساعت 16 و 17 برای کوهنوردان رخ داد که البته باعث تعجب شد. تا عصر جمعه، امدادگران محلی در حال جستجوی مردان بودند. روز شنبه جسدی در کمتر از یک مایلی مخفیگاه کلکچال پیدا شد که ویرانگر بود. چرا در غروب آفتاب به کار نجات جان نیاز است؟ آیا جان انسان بی ارزش است؟
مربی سنگنوردی با بیان اینکه در اعزام نیرو برای جست و جوی مفقودین سهل انگاری شده است گفت: وقتی موضوع را مطرح کردم گفتند چرا نرفتی؟ اولاً، مسئولیت من به عنوان یک انسان است، اما وظیفه من نیست. موشک باید یک تیم 50 نفره با حقوق مناسب و تمام امکانات برای ارتفاعات شمال تهران می گذاشت تا هلیکوپتری که نمی توانست برود راه برود.
در منطقه کلکچال سایت سپاه با خودرو قابل بازدید است و فردای حادثه هلال احمر از آنجا شروع به فعالیت کرد. مسیری است که مردم را به ایستگاه 3 می رساند و از آنجا بیش از یک ساعت و نیم طول می کشد تا به محل اولین مفقودی برسند. آیا این یک اشتباه نیست؟ از آنجا تا قله تقریباً سه ساعت راه است، یعنی مردم می توانند حدود ساعت 21 به قله کلکچال برسند. نمی توان گفت که همه کوهنوردان در شب می میرند. داوطلبان شب قبل کاری انجام دادند و یک فروند را پایین آوردند که سپس مرد.
حسین شهلایی با اشاره به آنچه «نقش هلال احمر علیرغم دریافت بودجه» عنوان کرد، گفت: در مورد داوطلبی سوالی ندارم و با توجه به تجربه ای که دارند از کمک آنها نیز تشکر می کنم. می گویم خود سازمان هلال احمر که سالانه ده ها هزار دلار دریافت می کند و البته نمی دانم چقدر از این سرمایه گذاری به ارتفاعات شمال تهران اختصاص می یابد. چرا بدون گروه؟ ماهی 30 تا 100 میلیون به امدادگران بدهید تا مثل ایستگاه آتش نشانی بمانند تا اگر اتفاقی افتاد به موقع برسند. برخی از دوستان فکر می کنند که اگر مجبور نباشم بگویم با این کلمات می خواهم بیان کنم. من مربی هستم و 4 سال است که دبیر تیم تحقیقاتی فدراسیون کوهنوردی هستم. این فعالیت ها بر عهده سازمان نیست، زیرا فاقد منابع خود است.
این کارشناس سنگنوردی با بیان اینکه وجود چنین ناظری بسیار مهم است، گفت: باید نماینده داشته باشیم. اکنون نام او به نجات یا بیماری دیگری نیاز دارد. اما به زودی برای سقوط برنامه ریزی کنید. حرف من این است که کارهای کوچک انجام می شود. می توانم بگویم حتی روز جمعه با طوفان اگر تیم آماده بود می توانست ناجی باشد. اگر می دانستم و صبح کار نمی کردم، باید روز جمعه به محل برگزاری می رفتم.
شهلایی در ادامه سخنان خود گفت: به عنوان سربازان داوطلب، هلال احمر از او و پیکرش عکس می گیرد و در پایان می گوید انجام دادیم. من نمی گویم عکس نگیرید، موسیقی پخش نکنید زیرا خیلی شرم آور است. من نمی دانم که چگونه برخی از کارکنان آژانس خواب خوبی داشتند! شوخی نیست، 8 نفر در کوه مفقود شده اند و تیم های امدادی صبح بعد از حادثه محل را ترک می کنند. می خواهم در مورد بچه هایی که در هلال احمر بوده اند با شما صحبت کنم. بندگان خدا از همان راه سپاه رفتند آنجا; آنها ماشین را در اختیار راننده ناشناس قرار دادند و گفتند این ماشین هر لحظه ممکن است ما را بکشد.
وی در پایان پیام خود گفت: کوهنوردان هر دقیقه منتظر منجی بودند. کافی است خودمان را جای آنها بگذاریم. قیم فکر می کرد فرزند اوست، آیا تا به حال این کار را کرده است؟ از طرفی هلال احمر جستجوی سگ دارد و این مهم است. ربطی به بهمن دارآباد نداره. در دنیا تاریخ وجود دارد که حتی سه چهار ساعت بعد از سقوط بهمن، یک زندانی. گاهی قبول دارم که فرد از اولین بار بهمن وارد ریه و معده می شود، اما من که مسئول هستم نمی توانم بنشینم و بگویم بهمن آمد، آنها توانایی نفس کشیدن خود را از دست دادند و مردند، بنابراین من این کار را انجام دادم. . هیچ چیزی.
دولتی که ما از آن صحبت می کنیم ثابت می کند که ما افراد مسئولیت پذیری هستیم و می خواهیم جان منجی خود در امان باشد. من به وضوح می توانم بگویم که می تواند در شب کمک کند. این نقش منجی است و کارش به موقع می رسد. متخصصان باید در ارتفاعات شمال تهران حضور داشته باشند تا در صورت تماس با بالگرد یا سایر تجهیزات لازم، سریعاً به محل حادثه برسند.